Gaat 2022 weer een bijzonder jaar worden?

From: February 09, 2022

Dat kan natuurlijk alle kanten op gaan, maar de resultaten van 2021 en vooruitzichten voor 2022 zijn momenteel niet geheel positief. Uit een internationaal rapport van Atradius Collections lazen wij dat:

- De verwachting is dat wereldwijd insolventies met 33% zullen toenemen;
- In 2021 53% van de totale waarde van alle B2B facturen in West Europa te laat betaald werden;
- Het afschrijvingspercentage van 7% is gestegen naar 10%;
- 80% van de ondervraagde bedrijven positief zijn over de groei in 2022, maar wel grote gevaren zien als gevolge van de Covid pandemie;
- 56% van de ondervraagde bedrijven behoefte hebben aan strategisch debiteurenbeheer.

Dat zijn nogal wat sombere resultaten en vooruitzichten en wellicht niet allemaal van toepassing op de agrarische handel. Toch signaleren wij ook wel de eerste tekenen van een neerwaartse trend. We kunnen niet heen om de hogere prijzen voor brandstof, voedsel en essentiële producten voor fabricage van alles wat maar elektronisch aangestuurd wordt. En dat is dus bijna alles. Ook zijn er veel politieke kwesties die soms ontaarden in potentiële oorlogsdreiging. De soep wordt meestal niet zo heet gegeten als die opgediend wordt, maar toch.

Het is belangrijker dan ooit om te weten met wie u zaken doet en of uw nieuwe prospect of uw al jarenlange klant er goed genoeg voorstaat om de rekeningen te betalen. Wij zoeken dat voor u uit en komen met een up-to-date debiteurenrapport, dat voldoende houvast biedt om een reële betaaltermijn en limiet met uw klant overeen te komen. Of misschien lijkt het beter een klant aan u voorbij laten gaan… Daarnaast levert AgroCheck KYC-rapporten die u kunnen helpen om aan de toenemende eisen van banken te kunnen voldoen. U bent maar gewaarschuwd.

Bron: Atradius