Rabobank geeft tuinbouw een 7

From: May 12, 2020

17-02-2020

Rabobank heeft zijn nieuwste Rabo Tuinbouwbarometer gepresenteerd, een peiling van de stemming onder ondernemers in de glastuinbouw. Voor dit kwartaal komt men op een 7,01 punt. Dat is hoger dan het vorige kwartaal. Positieve resultaten enerzijds en ODE en de nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans anderzijds trekken het cijfer beide kanten op.

Bevindingen sierteelt
De sierteelt heeft de laatste maanden van 2019 een goede omzet bereikt. Dat kwam deze keer niet door hogere producties, maar vooral door betere prijzen. Toch blijven er ook zorgen. In de glastuinbouw zijn de prijzen van rode roos, phalaenopsis, lelie en fresia onder de maat en het is de vraag of dat zal herstellen. Het seizoen voor snijtulpen is net van start. Het afgelopen jaar was een prima jaar voor de broeierij. Door de grote oogst van bollen in 2019 is iedereen nu vooral benieuwd wat de prijzen van snijtulpen gaan doen aan het einde van het seizoen (Rabobank heeft zijn nieuwste Rabo Tuinbouwbarometer gepresenteerd, een peiling van de stemming onder ondernemers in de glastuinbouw. Voor dit kwartaal komt men op een 7,01 punt. Dat is hoger dan het vorige kwartaal. Positieve resultaten enerzijds en ODE en de nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans anderzijds trekken het cijfer beide kanten op.april/mei), zeker nu de klokprijzen in januari al tegenvielen. Groene planten hebben nog steeds het tij mee. Veel tuincentra voeren op eigen wijze de actie ‘Kerstboom eruit, potplant erin’ en dat geeft nog steeds een goede vraag.

In de bloembollenteelt blijven de marktomstandigheden voor lelie somber. Al enkele jaren lijkt er sprake van een structureel overschot. De verwachtingen voor de teelt van voorjaarsbloeiers zijn positief.

In de boomteelt blijven er goede marktomstandigheden. De vraag naar (buiten-)groen blijft op niveau. Dat geldt zeker voor de bedrijven die zich richten op de institutionele markt. Blijkbaar dringt het bij provincies, Staatsbosbeheer, gemeenten en bedrijven nu echt door dat groen daadwerkelijk kan bijdragen aan een goede en gezonde leef- en werkomgeving. Daarnaast kunnen bossen CO2 vastleggen en daarmee positief bijdragen aan het klimaatvraagstuk.