Verzekeringsfraude en oplichting vanuit Kroatië

From: March 21, 2023

U denkt zojuist een nieuwe, gerenommeerde klant te hebben gevonden in Kroatië, nabij Zagreb. Volgens de klant zijn hun jaarcijfers zo positief dat kredietverzekeraars eenvoudig kredietlimieten afgeven. Verzekert of niet: geen probleem en weinig risico dus. Of toch wel? Inmiddels zijn meerdere exporteurs, kwekers en toeleveranciers benadeeld door deze gewiekste oplichters.

Enkele personen die voornamelijk opereren vanuit Zagreb, maken slim gebruik van verzekeringsfraude. Er wordt gewerkt met diverse entiteiten die allen positieve jaarcijfers hebben en waar kredietverzekeraars en informatiebureaus vaak inderdaad een kredietlimiet op afgeven. De ene keer worden leveranciers benadert door een tuincentrum, wat daadwerkelijk operationeel is en helaas al jaren een enorm slechte reputatie heeft, de andere keer door een bloemengroothandel. De facturen kunnen gestuurd worden naar verschillende entiteiten, soms ook naar bedrijven die niets met sierteelt te maken hebben. Wie goed onderzoek doet, komt er al snel achter dat de personen achter een aantal van deze bedrijven betrokken zijn bij o.a. grootschalige belastingontduiking. Sinds enkele maanden is er ook een link naar een andere notoire wanbetaler uit Zagreb (ja, mensen met slechte intenties trekken elkaar helaas aan), die reeds sinds 2009 bij ons bekend is met tonnen aan onopgeloste schades. Ook zijn entiteit wordt gebuikt om exporteurs te contacten.

In enkele gevallen wordt er een relatie opgebouwd en wordt het openstaand saldo langzaam opgebouwd, maar in andere gevallen wordt er besteld en helemaal nooit of slechts een enkele keer betaald.
Een aantal leveranciers hebben inderdaad een kredietverzekering en verliezen ‘slechts’ het eigen risico. Maar wij kennen ook gevallen waarbij er geen sprake was van een kredietverzekering en de leveranciers 100% van de geleverde producten kwijt zijn. Momenteel worden er nog steeds leveranciers benadert, dus wees gewaarschuwd.

Via AgroCheck hoeft u alleen op de naam van het bedrijf of de eigenaren in onze database te zoeken en dan wordt meteen duidelijk dat dit foute boel is. Of nog makkelijker: u vraagt via info@agro-check.nl een debiteurenrapport op en binnen 24 uur ontvangt u een compleet overzicht van het bedrijf, met historie, eventuele links naar andere bedrijven en kredietadvies.

AgroCheck leden die graag willen weten om welke debiteur dit gaat kunnen contact met ons opnemen. Niet-leden adviseren wij om een AgroCheck abonnement te overwegen. Vanaf slechts €450,- per jaar voorkomt u een hoop ellende.