Bloemengroothandel in Dubai maakt sinds dag 1 schulden

From: November 06, 2023

Gelukkig zijn er in de sierteeltsector veel goede en betrouwbare klanten. Maar helaas staat deze sector ook bekend om het grote aantal dubieuze debiteuren en wanbetalers. Een bloemenimporteur uit Dubai startte zijn bedrijf in 2021 en kreeg het voor elkaar om binnen een paar maanden de eerste schades aan te richten. Het bedrijf bleef in 2022 en 2023 nieuwe leveranciers benaderen, om die vervolgens ook met onbetaalde rekeningen achter te laten. In augustus heeft een van de eigenaren een nieuw bedrijf opgericht en hij is meteen weer op zoek naar nieuwe leveranciers, of toch slachtoffers?

Twee of drie zakenpartners runnen het bedrijf vanuit Dubai. Zij contacteren leveranciers in verschillende landen. Zodra er zaken gedaan wordt met deze partij is dat vaak van korte duur, hooguit een paar maanden, en in één geval zijn er slechts twee bestellingen geplaatst die geheel onbetaald zijn gebleven. Tussen 2021 en 2023 dupeerde de importeur leveranciers in Nederland, Colombia, Ecuador, Kenia en Australië. Na onderzoek kwam AgroCheck erachter dat het bedrijf ook lokale BTW-schulden heeft, wat in Dubai doorgaans tot hoge boetes leidt. Foute boel dus.

Tussen augustus en oktober benaderde een van de eigenaren opnieuw bloemenexporteurs en kwekers maar dit keer onder een nieuwe bedrijfsnaam. De eerste debiteuraanvraag kwam al 5 dagen na oprichting van het bedrijf binnen. Het registratieadres ligt in hetzelfde gebied als de vorige bedrijfsregistratie en de eigenaar gebruikt hetzelfde telefoonnummer als voorheen. Het lijkt een nieuwe poging om slachtoffers te maken.

Wees gewaarschuwd en doe geen zaken met de betreffende importeur, want kan uiteindelijk leiden tot een flinke schadepost! AgroCheck leden die graag willen weten om welke debiteur dit gaat kunnen contact met ons opnemen. Niet-leden adviseren wij om een AgroCheck abonnement te overwegen. Vanaf slechts €450,- per jaar voorkomt u een hoop ellende.

Bezoek AgroCheck deze week op de IFTF in Vijfhuizen op stand B1.27!