Voorzichtigheid geboden de komende maanden

From: January 13, 2021

Het seizoen gaat weer beginnen, Valentijnsdag en Vrouwendag zijn weer in zicht. Wij horen van veel klanten dat de betalingstermijnen her en der fors zijn opgelopen en met de naderende feestdagen is dat een veeg teken. Gaat u door met extra kredieten faciliteren? Wanneer de bank het niet meer doet is de vraag waarom u het dan wel zou moeten doen. Zekerheden verkrijgen in het buitenland is vaak heel lastig, zo niet onmogelijk.

De Corona situatie heeft het allemaal niet gemakkelijker gemaakt. De laatste lockdowns in diverse landen geven ook de onmacht van de politiek aan hoe hier mee om te gaan. Ondanks dat het aantal faillissementen is afgenomen, zijn wij niet gerust op de goede afloop. Veel bedrijven zijn weliswaar tijdelijk ‘geholpen’ om te overleven en hebben extra kredieten en/of uitstel van betalingen en belastingen gekregen, maar dat moet toch een keer terugbetaald gaan worden.

Wij zien gelukkig een toename in de aanvragen van debiteurenrapporten, waarbij steeds meer exporteurs ook hun bestaande klantenkring weer eens onder de loep legt, want zekerheden uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Een klant helpen om door de moeilijke periode heen te komen is goed, maar het blijft wel belangrijk om de grenzen te bepalen.

Helaas zien we ook weer wat oude bekenden opduiken. Met name uit aanvragen van Italiaanse, Russische, Franse(!), Poolse en Roemeense debiteuren zien we dat ook de oplichters weer hun kansen proberen te pakken. Vaak onder nieuwe namen en via stromannen, maar meestal kunnen we dat wel herleiden tot de ons bekende namen. Wees voorzichtig, als het te mooi is om waar te zijn, is dat het meestal ook.

U bent gewaarschuwd: wees extra alert in de komende weken! Zorg dat u onderzoek doet of laat doen naar afnemers die kortgeleden klant zijn geworden of die u in de komende weken gaan benaderen. Een AgroCheck debiteurenrapport is vaak nog in uw abonnement inbegrepen en kost voor leden anders slechts €25 (binnen Europa) of €35 (buiten Europa). Nog geen lid? Toch maar eens overwegen: vanaf slechts €395,- per jaar kunt u zich een hoop ellende besparen!