Wordt de bloemensector écht bedreigd door een faillissementsgolf?

 

 

Hoewel bloemisten in mei traditiegetrouw een van de beste maanden van het jaar beleven, luidt de branche zo kort na Moederdag toch de noodklok. Faillissementen en honderden gedwongen ontslagen zijn onvermijdelijk wanneer het kabinet zijn plannen doorzet om per 2019 het lage btw-tarief op bloemen en planten te verhogen. Onze columnist Robert Jan Blom klautert op de barricades voor de geplaagde sector – op geheel eigen wijze, dat wel.

Moeder Aller Rampen

Heeft u het al gehoord? De ‘Moeder Aller Rampen’ trekt vanaf 1 januari 2019 over dit land. Nog maar zeven maanden te gaan en dan gaat het echt gebeuren. Welke ramp ons gaat treffen? Komt Nederland onder water te staan? Gasexplosie te Loppersum? Ontsnappen de panda’s uit Ouwehands Dierenpark? Niets van dit alles, het is allemaal nog veel en veel erger. Laten we even – met ingehouden adem – luisteren naar Marco Maasse, directeur van de Vereniging Bloemist Winkeliers (VBW), de brancheorganisatie voor gevestigde bloemisten. Graag nog voor de zomer een standbeeld voor deze moedige man! Omdat hij ons misschien wel heeft behoed voor de totale ondergang van ons kleine maar geliefde land.

Fleurig boeketje

Maasse en zijn bloemisten hebben vorige week aan de voltallige pers laten weten dat het vanaf 2019 zo ongeveer afgelopen is met de sector bloemen. Bloemenliefhebbers zullen tevergeefs door steden en straten dolen, op zoek naar een fleurig boeketje voor hun jarige vrouw, een knappe bos voor de jubilaris en een bescheiden bosje voor de aardige buurvrouw die af en toe voor een ontbrekend kopje suiker en twee eieren zorgt. Waarom tevergeefs? Omdat het boeketje van € 12,50 in 2019 € 12,85 gaat kosten. Omdat die knappe jubilaris-bos stijgt € 25 naar € 25,75. Oorzaak van de prijsstijging: het lage btw-tarief dat wordt verhoogd van zes naar negen procent.

260 voltijdsbanen verdwijnen

Maasse schreeuwt moord en brand. Klanten zullen niet bereid zijn die verhoging van een paar dubbeltjes op dat bosje bloemen te betalen, weet hij. Gevolg: bloemisten handhaven de prijzen en draaien zelf op voor die extra btw. En omdat de marges in de bloemenbranche laag zijn, zullen er zaken gaan sneuvelen. De drieduizend bloemisten die Nederland telt zullen worden geconfronteerd met faillissementen en gedwongen. Maasse heeft becijferd dat er 260 voltijdsbanen gaan verdwijnen. Onherroepelijk!

Het volk wordt bedonderd

Tot op zekere hoogte kan ik Maasse wel volgen. Ook ik heb in deze column herhaaldelijk gefulmineerd tegen de btw-plannen van dit kabinet. Maar, belangrijk verschil, ik zei dit uit macro-economische overwegingen. Mijn stelling luidt dat het volk bedonderd wordt: politici roepen elke dag dat onze economie perfect draait en geweldig groeit. Maar intussen verdient de doorsnee Nederlander geen stuiver méér. Integendeel, per saldo gaan we er op áchteruit. Een reële belastingverlaging? Verhoging van uitkeringen? Verbetering van de pensioenen? Geen sprake van. Maar door de btw-toename gaan de lasten wél omhoog. En dat betekent dat we volgend jaar méér moet gaan betalen voor voeding, water, geneesmiddelen, boeken, tijdschriften en … bloemen en planten. Als je alle btw-verhogingen van komend jaar bij elkaar optelt, ben je als burger een paar honderd euro extra kwijt. Dáár ben ik dus tegen.

Btw-maatregel valt mee voor bloemensector

Als je het bekijkt op micro-economisch niveau blijkt dat de btw-maatregel juist voor de bloemensector behoorlijk meevalt. Welbeschouwd is het een dubbeltjeskwestie. De directeur van de Bloemen-vereniging gebruikt grote woorden, waarschijnlijk omdat dit van hem wordt verwacht. Maar is hij realistisch bezig? Wordt de bloemensector straks werkelijk geteisterd door een faillissementsgolf, zoals Maasse voorspelt? Nogal overdreven, dunkt mij. Een winkelier gaat heus niet failliet omdat de prijs van zijn product van € 12,50 naar € 12,85 gaat. Ik geloof evenmin dat de klant niet bereid is om dit verhoginkje te betalen, waarmee ik niet wil beweren dat een bloemist schatrijk wordt van zijn bloemetjes. Maar dat wist hij al voordat hij met zijn kleurige handel startte.

Robert Jan Blom

Partners